CzeSL

EN | CS

Main Menu


Powered by <TEI:TOK>
Maarten Janssen, 2014-

GG_KG_01

charakteristika polske narodni kuchyne 


Charakteristika polské národní kuchyně

Pokud jde o polskou kuchyni typické ingredience jsou obilní potraviny -pečivo různého druhu, množství typů kaší a moučené jídlo, mléčné výrobky a také maso, které avšak není hlavní část potrav. Tradiční polská kuchyně používá maso hlavně jako dodatek, jenom díl pokrmu. Například pirohy, bihos, pyzy můžeme najít tam jenom malé množství masa ve formě nádivky nebo kusů.

Velmi populární jsou všechny mléčné výrobky tvarohy, kefíry, podmáslí nebo kyselé mléko. Pokud jde o sýr, tak nemá Polsko velkou kvalitu a se taky hlavně žlutý sýr nebo regionální druhy moc oblíbený je oscypek.

Opravdu výjimečná část polské kuchyně jsou lesní houby. Z těch děláme polévky, omačky, pirohy, krokety a také je nakládáme. Použiváme houby pro dělání speciálních pirohů na Vánoce, které se polsky jmenujou ouška. Typické jsou také polévky: vývar, boršč, žurek a také polévka z hrachu, šťovíka nebo vnitřností.

Tradiční polské sládkosti jsou koláče plnění tvarohem, mákem či jablky. Máme v Polsku mnoho sladkosti spojených se svátky například kuťa, kterou se připravuje na Vánoce nebo koblihy a fovorky ty smažíme před Postní dobou. Máme také mnoho sladkých a slaný ch jídel, které se připravuje hlavně z mouky lívence, palačinky, bliny, bramborové noky, pyzy nebo knedle. Velmi populární alkohol je v Polsku samozřejmě vodka, ale též ovocní tinktury.

Polská kuchyně je ovšem výborná, ale bohužel také nic moc zdravá. Nepouživáme moc zelenin kromě zelí, tak přibrat několik kila není těžko.


Download XMLDownload textSentence viewFeatUD treeStatisticsCreate Stand-off error annotation