Charakteristika polské národní kuchyně
Pokud jde o polskou kuchyni typické ingredience jsou obilní potraviny -pečivo různého druhu, množství typů kaší a moučené jídlo, mléčné výrobky a také maso, které avšak není hlavní část potrav. Tradiční polská kuchyně používá maso hlavně jako dodatek, jenom díl pokrmu. Například pirohy, bihos, pyzy – můžeme najít tam jenom malé množství masa ve formě nádivky nebo kusů.
Velmi populární jsou všechny mléčné výrobky – tvarohy, kefíry, podmáslí nebo kyselé mléko. Pokud jde o sýr, tak nemá Polsko velkou kvalitu a se taky jí hlavně žlutý sýr nebo regionální druhy – moc oblíbený je oscypek.
Opravdu výjimečná část polské kuchyně jsou lesní houby. Z těch děláme polévky, omačky, pirohy, krokety a také je nakládáme. Použiváme houby pro dělání speciálních pirohů na Vánoce, které se polsky jmenujou ouška. Typické jsou také polévky: vývar, boršč, žurek a také polévka z hrachu, šťovíka nebo vnitřností.
Tradiční polské sládkosti jsou koláče plnění tvarohem, mákem či jablky. Máme v Polsku mnoho sladkosti spojených se svátky například kuťa, kterou se připravuje na Vánoce nebo koblihy a fovorky – ty smažíme před Postní dobou. Máme také mnoho sladkých a slaný ch jídel, které se připravuje hlavně z mouky – lívence, palačinky, bliny, bramborové noky, pyzy nebo knedle. Velmi populární alkohol je v Polsku samozřejmě vodka, ale též ovocní tinktury.
Polská kuchyně je ovšem výborná, ale bohužel také nic moc zdravá. Nepouživáme moc zelenin kromě zelí, tak přibrat několik kila není těžko.