Velikonoce

 

Jmenuji se Eva.  Jsem z Ruska a jsem pravoslavna.  Dnes vám budu vypravět o našich tradicich o ruských velikonocích.  Jako každý rok pečem pásku.  Paska je to stejný co mazanec ale je jinýho tvaru a recept se nepodoba českému.  V Rusku před paskou je čistý četverg (čtvrtek) <.>  O čistém čtvrtku se hlavně uklízi.  Jmenuje se čistý protože má být čistý.  Po čistém čtvrtku následuje strastnaja pjatnica.  (Vzbuzený pátek).  V st. pjatnicu se nesmí pracovat ale smí se péct a vařit.  Proč se jí říká strastna v překladu je to těžký den.  Každý kdo se vezme za jakoukoliv prácé:  Nepovede se mu.  V pátek vždy pečém pásky.  V sobutu nástáva páska.  Celý den se přípravujem na večer, protože večer jdem do kostela.  Když přijdem do kostela tak si postavime svůj košík na stůl (v košíku je vždy: víno – je to krev isusa a paska je hoť moja) pak tam býva jako vždy maso, vajička, atd…) a jdeme do kostela, v kosteli jako vždy se pomodlime a pak jdeme ven a čekáme na Baťušku, který výjde a budé svatou vodou, osvícet jídla.  Pak jdem domů.  Rano je zvykem jíst pasvicené jidlo.

 

Zvykem je take v klidu péct pásky a nekřičet.  Říka se, jak provedeš tento den tak budeš mít v životě celej rok až do dáších velikonoc.

 

posvěcený – pokřtěný