Velikonoce
Jmenuji se Eva. Jsem z Ruska a jsem pravoslavna. Dnes vám budu vypravět o našich tradicich o ruských velikonocích. Jako každý rok pečem pásku. Paska je to stejný co mazanec ale je jinýho tvaru a recept se nepodoba českému. V Rusku před paskou je čistý četverg (čtvrtek) <.> O čistém čtvrtku se hlavně uklízi. Jmenuje se čistý protože má být čistý. Po čistém čtvrtku následuje strastnaja pjatnica. (Vzbuzený pátek). V st. pjatnicu se nesmí pracovat ale smí se péct a vařit. Proč se jí říká strastna v překladu je to těžký den. Každý kdo se vezme za jakoukoliv prácé: Nepovede se mu. V pátek vždy pečém pásky. V sobutu nástáva páska. Celý den se přípravujem na večer, protože večer jdem do kostela. Když přijdem do kostela tak si postavime svůj košík na stůl (v košíku je vždy: víno – je to krev isusa a paska je hoť moja) pak tam býva jako vždy maso, vajička, atd…) a jdeme do kostela, v kosteli jako vždy se pomodlime a pak jdeme ven a čekáme na Baťušku, který výjde a budé svatou vodou, osvícet jídla. Pak jdem domů. Rano je zvykem jíst pasvicené jidlo.
Zvykem je take v klidu péct pásky a nekřičet. Říka se, jak provedeš tento den tak budeš mít v životě celej rok až do dáších velikonoc.
posvěcený – pokřtěný