Tradice mé země.

 

Svátky a tradiční kuchyně na Ukrajině. 

 

Ukrajinci mají radi svátky a mají podobné svátky a tradice jako větší část slovanských národů.  Největší svátky jsou Nový rok, Vanoce; Velikonce…  Některé jsou spojené se světskými tradicemi, některé – s církevnými.  Ale stejně lidi mají radi všeichný a přípravuji k každemu conejlíp.  Velmi důležitou součásti přípravy je svatečný stůl, který za různých podmínek se snažili udělat nejbohatším – buď to narozeniny, nebo Nový rok, nebo svatba, nebo smutný den.

 

Tradice ukrajinské kuchyné vznikli pod vlívem různých činitelů: naboženských, světských, státních, zeměpisných a klimatických, a také tradicich ojedinělých lokalit a rodin.  Hodně ovlivnili jich tradice jiných národů, se kterými ukrajinci v průběhu historie si vyměnili nejlepší vysledky svých kultur.  Tak, můžeme najit hodně analogů ukrajinských jidel v italské, německé, francouzské kuchyni.  Například, ukrajinské vareniky (taštičky) jsou podobné italským ravioli.  Ale je také unikátní jidlo, které ukrajinci dali světovemu kulinařství – ukkrajinský boršč.

 

Kalendář v tradiční ukrajinské kuchyni měl velmi důležitý význam.  Lidi odedávna se snažili zařídit nějaký systém v stravování během roku, a slunečný kalendář a svátky pomáhaly v tom.

 

Před Vanocemi v štědrý večer, nebo svatý večer, který slavime 6. ledna připravuji jenom postní jidla, protože je to poslední den postu.  Jidel mělo byt dvanáct, kolik je měsiců v roce.  Hlavním jidlem v tento čas je kuťa – kaše z obilí nebo ječmenu s ořechy, mákem a medem.

 

Vanoce je velký svátek.  V tento den spivaji koladky, oslavuji narozeni Krista a svátečný stůl měl odpovídát představám o zámožnosti, spokojenosti, štěsti na celý přiští rok.

 

Před Velkým postem slaví se Maslenica – sváteční týden loučení s zímou a používání palačinek.

 

Velký půst je jedným z čtyř kalendářných postů, stanovených pravoslavnou církví.  Trvá sedm týdnů před Velikonocemi. 

 

Na Velikonoce se připravují pysanky (omalovanky) – velikonoční vejce, omalovaní kterých je moc velká tradice (jsou hodně různých způsobů jich ozdobení).  Kromě vejcí se připravuji pasky – svateční chleb, který je podobný českým mazancům.

 

Jiné svátky, které mají kuchynské zvlášnosti jsou v srpnu – 3 Spasy: první – medový když si dovoluji jíst med, druhý – jablečný (začinaji se jíst jablka) a třetí – ořechový nebo chlebový, - když si dovoluji sbírat ořechy a skončí žně.

 

Ukrajina je bohatá na kuchynské tradice a vždy očekavá zajemce poznat jich osobně.