Tradice mé země.
Svátky a tradiční kuchyně na Ukrajině.
Ukrajinci
mají radi svátky a mají podobné svátky a tradice jako větší část slovanských
národů. Největší svátky jsou Nový rok, Vanoce; Velikonce… Některé jsou
spojené se světskými tradicemi, některé – s církevnými. Ale stejně lidi
mají radi všeichný a přípravuji k každemu conejlíp. Velmi
důležitou součásti přípravy je svatečný stůl, který za různých podmínek se
snažili udělat nejbohatším – buď to narozeniny, nebo Nový rok, nebo svatba,
nebo smutný den.
Tradice ukrajinské kuchyné vznikli pod vlívem různých činitelů: naboženských, světských, státních, zeměpisných a klimatických, a také tradicich ojedinělých lokalit a rodin. Hodně ovlivnili jich tradice jiných národů, se kterými ukrajinci v průběhu historie si vyměnili nejlepší vysledky svých kultur. Tak, můžeme najit hodně analogů ukrajinských jidel v italské, německé, francouzské kuchyni. Například, ukrajinské vareniky (taštičky) jsou podobné italským ravioli. Ale je také unikátní jidlo, které ukrajinci dali světovemu kulinařství – ukkrajinský boršč.
Kalendář v tradiční ukrajinské kuchyni měl velmi důležitý význam. Lidi odedávna se snažili zařídit nějaký systém v stravování během roku, a slunečný kalendář a svátky pomáhaly v tom.
Před Vanocemi v štědrý večer, nebo svatý večer, který slavime 6. ledna připravuji jenom postní jidla, protože je to poslední den postu. Jidel mělo byt dvanáct, kolik je měsiců v roce. Hlavním jidlem v tento čas je kuťa – kaše z obilí nebo ječmenu s ořechy, mákem a medem.
Vanoce je velký svátek. V tento den spivaji koladky, oslavuji narozeni Krista a svátečný stůl měl odpovídát představám o zámožnosti, spokojenosti, štěsti na celý přiští rok.
Před
Velkým postem slaví se Maslenica – sváteční týden loučení s zímou a používání
palačinek.
Velký půst je jedným z čtyř kalendářných postů, stanovených pravoslavnou církví. Trvá sedm týdnů před Velikonocemi.
Na Velikonoce se připravují pysanky (omalovanky) – velikonoční vejce, omalovaní kterých je moc velká tradice (jsou hodně různých způsobů jich ozdobení). Kromě vejcí se připravuji pasky – svateční chleb, který je podobný českým mazancům.
Jiné svátky, které mají kuchynské zvlášnosti jsou v srpnu – 3 Spasy: první – medový když si dovoluji jíst med, druhý – jablečný (začinaji se jíst jablka) a třetí – ořechový nebo chlebový, - když si dovoluji sbírat ořechy a skončí žně.
Ukrajina je bohatá na kuchynské tradice a vždy očekavá zajemce poznat jich osobně.